De tre kortfilmerna Jättarna i Dalen, Helgon och Hedning & Digerdöden kom att produceras under fortsättningsprojektet. (Illustration: Samuel Nilsson & Carl Ljungsberg)

Ekshärad i Sagor och Sägner

divider

Fortsättningsprojektet: Ekshärad i Sagor & Sägner

Efter att ha sett den genomslagskraft som en liten amatörfilm om lokal kulturhistoria och gamla berättelser kunde få (Pilotprojektet: Ekshärad i Sagor & Sägner – En illustrerad lokalhistoria) så valde man att både fortsätta och skala upp filmprojektet. Idén blev att i kronologisk ordning skildra Ekshärads kändaste berättelser från forntid till nutid. Under det tidigare projektarbetet hade det nämligen bubblat upp bra många fler berättelser än bara de kändaste från Ekshärad. Historier om besynnerliga gubbar och gummor, trollkarlar, Vadmalsstampar och berörande livsöden från förra seklet uppdagade sig. Grunden fanns redan där, så det beslutades att man skulle ta sig an att totalt sett producera elva kortfilmer av högre produktionskvaltié än tidigare byggda på dessa lokala berättelser.

Bild från föreningens uppstart i februari år 2020 genom handledning av Studieförbundet Vuxenskolan Värmland.

Genom Studieförbundet Vuxenskolan Värmland och Region Värmland så finansierades uppstarten av det nya projektet. Fröet till föreningen Skildra kom nu att börja växa sig till faktiskt verksamhet. Initiativtagare Samuel Nilsson valde att, efter sina studier i Hjo, flytta hem tillbaka till Värmland. Sommaren 2019 så sattes det fullskaliga arbetet igång där man både samlade in fler källor och började komponera musik, ta fram drönarfilm och manus. I November så släpptes första filmen ur fortsättningen – Jättarna i Dalen, följt av Helgon och Hedning i Februari och Digerdöden i Mars månad 2020… Därefter kom, som bekant, vår tids digerdöd att knacka på dörren och lyckades, liksom för så många andra, att sätta stopp för föreningens pågående och planerade verksamheter, däribland filmproduktionen. Vid det här laget hade man skalat upp filmprojektet till att omfatta premiärdagar och lokala events kring varje berättelse med sitt tillhörande filmsläpp.

Med en strypt finansiering och skrymmande projekt situation så omöjliggjordes fortsättningen av de nästkommande planerade filmsläppen och kvarvarande sista arbete av produktionen. Projektet snubblade på mållinjen, då så gott som alla elva filmer hade fått musik, manus och framförallt berättelserna på plats. Det som kvarstod var själva illustrationerna, animering och filmredigerandet – något som kostade pengar som nu längre inte fanns.

Poster till Digerdödsdagen i Ekshärad i mars 2020

Även om Ekshärad i Sagor & Sägners fortsättningsprojekt aldrig kom att fullbordas som var tänkt så blev gensvaret även här slående starkt. Jättarna i Dalen blev en minst lika stor viral succé som kortfilmen året innan, och de två filmpremiärdagarna för Helgon och Hedning samt Digerdöden med sin tillhörande Digerdödsdagen kom att gå till historien i Ekshärad, speciellt den sistnämnda med tanke på sin gruvliga tajming… Digerdödsdagen fick ett hundratal besökare som utöver filmpremiären fick avnjuta live-musik, dräkttävling, bågskytte, guidning av en livs levande pestdoktor och dessutom se en kortare teateruppsättning med “Den sista ekshäringen”, byggd på muntlig bylegend från digerdöden.


Medverkande i filmproduktionen Ekshärad i Sagor & Sägner – Fortsättningsprojektet:
Samuel Nilsson – Projektledning,producent, storyboarding & lineart
Marcus Andersson – Manus & Dramaturgi
Roger Ericsson & Eva Norén – Berättarröst

Carl Ljungsberg – Illustration (Färgläggning)
Madeleine Åkerström – Concept Art & Illustration
Jan-Emil Jansson – Drönarfilm
Filip Pettersson – Filmredigering & Animatics
Jacob Zandelin – Filmkomposition

Elias Johansson – Filmkomposition

Håkan Hjerdt – Melodi och Nyckelharpa
Studieförbundet Vuxenskolan Värmland – Administrativ hjälp och projekthandledning

 

Medverkande i arrangemanget Digerdödsdagen:

Samuel Nilsson – Huvudarrangör
Marcus Andersson – Teaterproducent
Ida Björkman – medarrangör

Josefin Nilsson – medarrangör

Nicole Lysander – Skådespelare
Oscar Lejrin Wikeberg – Pestdoktor
Hans T Öberg – Bågskytte
Håkan Hjerdt – Nyckelharpa
Thomas Lindberg – Nyckelharpa