Omslaget för pilotprojektet: Ekshärad i Sagor och Sägner
Ekshärads kändaste legender i en bild: Djävulens urmakare, Bågskytten, Helgonet och Stormannen/Jätten. (Illustration: Samuel Nilsson)

Ekshärad i Sagor och Sägner

divider

Pilotprojektet: Ekshärad i Sagor & Sägner - En illustrerad lokalhistoria

Detta långa och krångliga titelnamn kom föreningens, då 19 år gammal, initiativtagare Samuel Nilsson att kalla sin första kortfilm. 


På sin Yahama-DT puttrade han fram genom skog och mark sommaren 2018 för att lokalisera berättarna, platserna och legenderna som format hans hembygd Ekshärad. Över köksbordet, eller på det lilla SV-kontoret i byn, så intervjuade han några av Ekshärads stora kulturbärare som drog legenden om bågskytten, jätten Höök och helgonet Olof. Nere i hembygdsgårdens arkiv och i bybornas vindskymslen så återfanns gamla nedtecknade historier, protokoll och dokument från en svunnen tid som väntade på att få bli berättade.

Med en uppsjö av muntliga och skriftliga källor som grund och en totalbudget på några ynka tusenlappar så genomfördes sedan projektarbetet med att digitalisera berättelserna genom en kortfilm som släpptes lös hösten 2018 på sociala medier. Kortfilmen kom att gå viral och ledde till att det lilla hobbyprojektet sådde fröet till föreningen Skildra.

Projektet ledde senare till Fortsättningsprojektet: Ekshärad i Sagor och Sägner, där Ekshärads kändaste berättelser från forntid till nutid skulle skildras i ett antal animerade filmer.

Medverkande i pilotprojektet år 2018:
Annika Erneström (SV Värmland) – Projektledning
Gunnar Lindberg (Muntlig källa och fd kyrkoherde i Ekshärad) – Berättarröst
Samuel Nilsson – Producent, sagosamlare, studiecirkelledare & illustration
Håkan Hjerdt – Nyckelharpsmelodi och musik
Jacob Zandelin – Filmkompositör
Ella Nilsson – Videoredigering
Jan-Emil Jansson – Drönarfoto

Här kan du se filmen